Fotokapan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Doğru Fotokapanı Seçmek.

Fotokapan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Doğru Fotokapanı Seçmek.

Bir fotokapan ihtiyacınız oluştu. İster güvenlik sebebiyle kullanımlarda gerekse vahşi yaşam gözlem için satın alacağınız fotokapanlarda dikkat etmeniz gereken özellikler vardır. Fiyatlar yaklaşık 1.000 TL ile 10.000 TL ile arası değişirken nelere dikkat etmelisiniz.

Fotokapanlar güvenlik ve vahşi yaşam gözlem olmak üzere genel anlamda 2 amaç için üretilmiş cihazlardır. Her 2 amaç için de Fotokapan seçerken dikkat etmeniz gereken özellikler farklılık gösterir. Bu rehberde kullanım amacına göre 2 ana başlığa ayırarak faydalı kullanım ve performansa göre özellikleri vereceğiz.

Tüm bu dikkat edilmesi gereken özellikler sizi en düşük maliyetle ihtiyacınızı uzun vadede çözebilmenizi sağlar. Bazen ilk alımda ucuz görülen ürünler uzun vadede pahalıya, pahalı olan ürünler ise ucuza gelebilmektedir. Bu rehber haricinde konuda deneyimli kullanıcılardan ve satıcılardan mutlaka destek alınız.

 

GÜVENLİK AMACI İLE KULLANIMLAR

Dünya genelinde farklı olsa da ülkemizde Fotokapan kullanımı ağırlıklı olarak güvenlik ihtiyaçları sebebiyle kullanımlardır. Güvenlik kamera sistemleri için gerekli elektrik altyapısı bulunmayan, nispeten daha düşük yatırımlarla güvenlik sorunlarını engellemek yada oluşan güvenlik sorunlarında kanıt elde etmek sebebiyle Fotokapanlar tercih edilmelidir. Güvenlik amacıyla fotokapan alırken dikkat etmeniz gereken özellikler vahşi yaşam gözlem ürünlerine göre farklıdır. Peki nedir bunlar?

  • Öncelikle güvenlik amacıyla kullanımlarda fotokapanın görülmezliği en önemli kriterdir. Yakalamak istediğimiz şeyin insan olduğunu düşünürsek gündüz ve gece görünürlüğü konusunda hassas olunmalıdır. ışığında fotokapanın kurulacağı yere dikkat ederek, çevresine önünü kapatmayacak şekilde dal, yaprak yada kamuflaj filesi gibi saklayıcı unsurlarla gizleyerek çözüm üretilmelidir. Asıl dikkat edilmesi gereken unsur gece görülmezliğidir. Fotokapanlar düşük parlamalı ve parlamasız olmak üzere 2 tip gece LED aydınlatması kullanır. Düşük aydınlatmalı ürünler gece fotoğraf ve video çekimi esnasında gözle görülür kırmızı ışık yayarlar. Gece karanlığında dikkat çekici olması sebebiyle kesinlikle düşük parlamalı LED’e sahip ürünler kullanılmamalıdır. Parlamasız LED’e sahip ürünler insan gözü tarafından görülemeyen frekanslarda çalışmasından dolayı herhangi bir ışık yaymaz. Piyasadaki ucuz ürünlerle daha yüksek fiyatlı ürünler arasındaki farklardan en önemlilerinden biri budur. Güvenlik amacıyla kullanımlarda kesinlikle PARLAMASIZ LEDli ÜRÜNLER KULLANILMALIDIR.
  • Güvenlik kullanımlarında yüz teşhis ihtiyacı olmasından dolayı yüksek kaliteli lens ve sensöre sahip kaliteli ürünler kullanılmalıdır. Özellikle gece çekimlerinde Fotokapan kalitesi kendisini belli eder. Düşük kaliteli ürünlerde özellikle gece çekimlerinde çekilmiş video yada fotoğraflarda insan yüzünü seçmek ve teşhis etmek pek mümkün olmamakla beraber ürün kalitesi arttıkça bu imkana erişilmektedir.
  • Fotokapan kurulan yerde bir hareket meydana geldiğinde haber alma ihtiyacına göre GSM hattı üzerinden bilgilendirme yapan cihazlar tercih edilebilir. Bu tip cihazlar hareket meydana geldikten sonra çekim yapıp hafıza kartına kaydetmesiyle beraber ayarlanan mail adreslerine bilgilendirme maili gönderir. Bu mailin ekinde modele göre video yada fotoğraf olabilir. GSM özellikli fotokapanları satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu IMEI kaydının yapılmış resmi ithalatçı ürünleri olmalıdır. Faturasız, kaçak giriş yapmış yada IMEI kaydı yapılmamış cihazlar yurtdışı cep telefonlarında olduğu gibi kısa süre içerisinde bloklanmaktadır.
  • Fotokapanlar dış ortam cihazları olmasından dolayı sürekli doğa koşullarına maruz kalır. Uzun süreli kullanımlarda ürünün üretildiği malzeme kalitesi dayanıklılık konusunda kritik önem arz eder. İlk alımda daha az maliyet yarattığını düşünerek alınan ürünler uzun vadede daha pahalıya gelebilmektedir.
  • Fotokapanın kurulacağı yerde dikkat edilmesi gereken güneşin gün içerisindeki konumu, araçları çekmesi için alınıyorsa plakayı ne şekilde tesbit edebileceği vs. gibi konular vardır. Kurulumu yaparken size bu konuda destek olabilecek satıcılardan yada kullanıcılardan destek almalısınız.
  • Kullanılacak hafıza kartı, pil gibi aksesuarlar önemlidir. Bu aksesuarların seçimi konusunda satıcılardan yada kullanıcılardan destek almalısınız.

 

VAHŞİ YAŞAM GÖZLEM AMACI İLE KULLANIMLAR

Bu tip kullanımlarda güvenlik ihtiyacından öte tür tespiti, kimlikleme, sayım vs. gibi amaçlar vardır. Dikkat edilmesi gereken özellikler;

  • Güvenlik sebebiyle kullanımlarda ilk sırada belirtilen görülmez LED’li olması vahşi yaşam gözlemde önemli değildir. Düşük ışımalı LED’li ürünler tercih edilebilir.
  • Hareket olduğunda haber vermesi ihtiyacına göre GSM özellikli ürünler tercih edilebilir.
  • Tüm tespiti, sayımı gibi ihtiyaçlar varsa yüksek fotoğraf kaliteli ürünler tercih edilmelidir.
  • Meraklı hayvanların dürtmelerine ve toslamalarına karşı metal koruma kutuları kullanılmalıdır.
  • Gece renkli fotoğraf çekim ihtiyacı varsa LED aydınlatmalı ürünler değil Flash’lı ürünler tercih edilmelidir.

Tüm Yorumlar

Yorum Yaz

Ürün karşılaştırmaya eklendi.